AMSTERDAM - Honderden Duitse werklozen zijn maandag slaags geraakt met politieagenten nabij het kantoor van een uitkeringsinstantie in Berlijn. Aanleiding van hun protest was de forse korting op de werkloosheidsuitkeringen waarmee de regering mensen wil aanzetten werk te vinden.

De politie gebruikte pepperspray om de demonstranten te verhinderen het kantoor te betreden en verrichtte verscheidene arrestaties. Het oproer vond plaats in Wedding, een arbeidersbuurt waar veel werklozen wonen. In zowel Neurenberg, München, Leipzig als Stuttgart voerden enkele tientallen mensen actie tegen de nieuwe maatregelen. In augustus en september demonstreerden nog tienduizenden tegen de plannen van bondskanselier Gerhard Schröder om de arbeidsmarkt te hervormen.

Voorheen bleven Duitse werklozen meer dan de helft van hun laatste nettosalaris ontvangen. Nu krijgen werklozen, na een periode waarvan de duur varieert, nog maar 345 euro per maand in het westen van Duitsland en 331 in het oosten, naast huur- en stooksubsidies. Bovendien kunnen ze gedwongen worden mee te doen aan werkprojecten van de overheid voor een euro per uur boven hun uitkering.

Het werkloosheidspercentage in Duitsland ligt boven de 10 procent. Werklozen vrezen dan ook dat er geen werk te vinden is.