AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn de week afwachtend begonnen. De enige uitschieter in Amsterdam was het failliete KPNQwest. Nadat het aandeel een kwartier na opening op de borden verscheen bleek de waarde met 71 procent gekelderd te zijn tot een schamele 9 eurocent.

Bekijk video

Het fonds gaf daarmee de trend aan voor de rest van de technologiesector. Ook KPN, Philips en ASML moesten 1 à 2 procent terug op een verdeelde AEX-index. De graadmeter stond rond het middaguur op 483,01 punten, een verlies van 0,3 procent. Grootste stijgers waren Hagemeyer, TPG en CMG, maar die boekten slechts tienden van procenten winst.

"Beleggers wachten op macro-economische cijfers later deze week", aldus een handelaar. "Daarbij is de beurs van Londen gesloten en is er weinig bedrijfsnieuws. Het zal de hele week waarschijnlijk weinig veranderen en rustig blijven."

Midkap

Onder de middelgrote fondsen viel Vopak op. Het distributie- en tankopslagbedrijf maakte voorbeurs een lagere kwartaalwinst bekend en verloor 1 procent in een negatief gestemde MidKap-index (492,81, min 0,3 procent).

De beurzen elders in Europa lieten een positiever beeld zien. Parijs ruilde in de loop van de ochtend een verlies in voor een klein winstje (0,1 procent), Frankfurt stond tegen het middaguur ,2 procent hoger. De effectenbeurs van Londen is maandag en dinsdag gesloten vanwege de viering van het vijftigjarig jubileum van koningin Elizabeth.

Vooral ondernemingen met een notering aan de beurzen in New York stonden een echte opleving in de weg. Vrijdag moesten de Dow Jones en de Nasdaq terrein prijsgeven, een neergang die maandag in Europa nog doorwerkte.

Nokia

Vooral fabrikanten van telecomapparatuur zoals Nokia en Alcatel hadden het moeilijk. De inschatting is dat het herstel in de sector langer zal duren dan analisten in eerste instantie hadden verwacht. Autofabrikant DaimlerChrysler won 0,4 procent. Deutsche Bank maakte bekend dat het zijn belang van 12 procent in de automaker in elk geval dit jaar niet zal verkopen.

Lufthansa in trek

Lufthansa was in trek na het nieuws dat drie luchtvaartmaatschappijen zich bij de door de Duitsers geleide Star Alliance hadden aangesloten. De komst van Asiana Airlines (Zuid-Korea), LOT (Polen) en Spanair (Spanje) duwde het aandeel Lufthansa 0,7 procent omhoog.