WASHINGTON - James Wolfensohn vertrekt later dit jaar als president van de Wereldbank. Dat heeft de topman zondag gezegd in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC.

Na tien jaar aan het roer van de Wereldbank is de tijd gekomen om het stokje door te geven, stelde Wolfensohn. "Ik heb tien jaar gehad en dat is wel genoeg, denk ik.''

In juni voltooit Wolfensohn zijn tweede termijn van vijf jaar. Hoewel de Amerikaan zondag zijn vertrek aankondigde, liet hij de deur op een kier staan door te zeggen dat hij zal overwegen aan te blijven als men hem dat vraagt.

"Als er behoefte aan is, doe ik wat de aandeelhouders willen.'' De kans daarop achtte hij echter klein: ,,Naar mijn inschatting en overtuiging draag ik het, waarschijnlijk in de loop van dit jaar, over aan iemand anders.''

Traditiegetrouw komt de topman van de Wereldbank altijd uit de Verenigde Staten en die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit Europa. Er gaan stemmen op om de benoemingsprocedures van beide, in Washington gevestigde, financiële instellingen te wijzigen. Zo spraken ruim honderd landen zich vorig jaar tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank uit voor een open en eerlijkere procedure.