Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in 2016 de omzet met 3,8 procent zien groeien naar 4,6 miljard euro. Ook het aantal verhandelde producten nam toe.

In totaal werden 12,5 miljard producten verhandeld, wat neerkomt op een toename van 0,3 procent. Het operationeel resultaat steeg met 3,8 procent tot 27 miljoen euro.

De omzetstijging werd vooral veroorzaakt door hogere prijzen die kwekers voor hun bloemen en planten ontvingen. De prijzen namen met gemiddeld 4,2 procent toe.

De omzet van snijbloemen kwam op 2,7 miljard euro uit, een toename van 6,7 procent. In de productgroep tuinplanten werd een toename van 4,7 procent genoteerd tot 0,4 miljard euro. De omzet van kamerplanten daalde met 1,3 procent en kwam op 1,5 miljard euro uit.

Export naar recordniveau

De Nederlandse export van bloemen en planten groeide naar 5,7 miljard euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder en bovendien een recordniveau. De exporteurs verwachten dat deze positieve lijn zich in 2017 voortzet.

De Duitse markt is goed voor 61 procent van de totale groei van de export. Ook de export naar andere Europese landen nam toe. Het Verenigd Koninkrijk was daar een uitzondering op. De waardedaling van het Britse pond had een stagnerend effect. Door handelsbeperkingen bleef ook de Russische export op laag niveau.