Een groot deel van de schuldeisers heeft een plan van het Zuid-Koreaanse Daewoo Shipbuilding, één van de grootste scheepsbouwers ter wereld, goedgekeurd om schulden om te zetten in leningen.

Nadat de grootste schuldeiser van het bedrijf, een Zuid-Koreaans pensioenfonds, groen licht gaf voor de overeenkomst gingen ook andere partijen akkoord.

Naar verwachting gaan ook andere schuldeisers van het concern akkoord. Er zijn nu twee van in totaal vijf bijeenkomsten gehouden waar de schuldeisers stemmen over het plan. Deze vergaderingen worden deze maandag en komende dinsdag gehouden.

Als schulden ter waarde van 1,5 biljoen Zuid-Koreaanse won (1,32 miljard dollar) worden toegezegd, komt Daewoo in aanmerking voor een reddingsplan van banken en kan het bedrijf voorlopig even overleven.

Olieprijzen 

De financiële problemen bij Daewoo worden veroorzaakt door de lage olieprijzen. Het concern kreeg te maken met betalingsproblemen van klanten. Hierdoor zijn zo’n vijftigduizend banen in gevaar gekomen.

Eerder kwam het eveneens Zuid-Koreaanse Hanjin Shipping in financiële problemen. Voor deze containerrederij, de op zes na grootste ter wereld, kon geen oplossing worden gevonden en het concern moest worden geliquideerd.