Saudi-Arabië is bezig een streep te zetten door miljarden aan onafgemaakte projecten omdat de overheidsfinanciën onder grote druk staan door de lage olieprijzen. 

Dat meldden ingewijden bij de Saudische regering aan persbureau Reuters.

Ministeries en overheidsinstellingen hebben opdracht gekregen onderzoek te doen naar projecten waar het mes in kan. Het gaat om projecten waarvan nog geen kwart is afgerond.

Er zal worden bekeken in hoeverre de projecten haalbaar zijn en bijdragen aan het doel van de Saudi's om de economie breder te maken dan enkel de oliesector. Daarbij wordt ook gekeken naar samenwerking met private partijen.

Door de lage olieprijzen is Saudi-Arabië gedwongen de uitgaven aan banden te leggen en heeft Riyad te maken met een begrotingstekort. Olie is goed voor circa 90 procent van de inkomsten van het Arabische land.

Saudi-Arabië gaat wel de komende tien jaar dertig projecten voor wind- en zonne-energie aanleggen, zo liet de Saudische energieminister maandag weten. De parken maken deel uit van een investeringsprogramma van 50 miljard dollar. Het land wil dat in 2023 een tiende van het energieverbruik uit duurzame bronnen komt. Ook werkt Saudi-Arabië aan de bouw van kerncentrales.