BERLIJN/FRANKFURT - De arbeidsonrust houdt aan in Duitsland. De onderhandelingen voor nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) verlopen uiterst moeizaam bij onze oosterburen. Na de eerdere stakingen in de metaal dreigen nu ook werknemers in de post- en bouwsector het werk neer te leggen.

De Duitse vakbond in de dienstverlenende sector Verdi heeft zondag acties aangekondigd in de postkantoren. Als de werkgever niet bereid is de kwart miljoen medewerkers 6,5 procent meer loon te betalen, dan kunnen de Duitsers de komende weken slechts nog rekenen op beperkte dienstverlening in de postkantoren.

Mislukt

De onderhandelingen over de CAO-bouw in Duitsland mislukten vrijdagnacht. De werkgevers en vakbond IG Bau kunnen het maar niet eens worden over een loonsverhoging voor de circa 950.000 bouwvakkers. De onderhandelingen worden verder bemoeilijkt door grote verschillen tussen het voormalige Oost- en West-Duitsland in de bouwsector. De bouwvakkers in Oost-Duitsland verdienen namelijk minder dan hun collega's in het westen.

Stroef

Aangezien de onderhandelingen al maanden stroef verlopen, was de CDU-politicus H. Geisser begin mei als bemiddelaar aangetrokken. Dat heeft niet mogen baten. De vakbond in de bouw heeft inmiddels stakingen aangekondigd die nog deze maand moeten beginnen. Dat zouden dan de eerste landelijke bouwstakingen zijn sinds 1949 in Duitsland.

Laatste kans

De werkgever in de post krijgt volgens Verdi "nog een laatste kans." Voor 10 en 11 juni is nog een overleg gepland met de vakbonden. Als de onderhandelingen dan vastlopen, dan moeten de Duitsers zich volgens Verdi echt gaan voorbereiden op lange stakingen in de post.

De acties komen erg ongelegen. De Bundesbank maakte anderhalve week geleden bekend dat de economie van Duitsland weer aan het groeien is. Sterke loonstijgingen in nieuwe CAO's kunnen echter een verder herstel van de economie belemmeren, zo waarschuwde de centrale bank.