De Amerikaanse dollar wordt te duur en dat is schadelijk voor de Amerikaanse economie. Dat tekende zakenkrant Wall Street Journal woensdag op uit de mond van de Amerikaanse president Donald Trump. 

Trump merkte daarbij op dat de waardestijging van de munt ook gedeeltelijk zijn eigen fout was.

''Dat komt omdat mensen vertrouwen in me hebben", aldus Trump. ''Het is moeilijk om te concurreren met een sterke dollar terwijl andere landen hun munt devalueren." De waardestijging van de munt doet hem dan ook zeer.

Verder zou Trump ook graag zien dat de rentes in de Verenigde Staten laag blijven. Verder zei de president dat hij China niet ziet als een land dat de waarde van de munt zou kunnen manipuleren. Ook liet Trump zich respectvol uit over Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve.

Nadat Trumps uitspraken waren gepubliceerd, verloor de dollar volgens berekeningen van persbureau Bloomberg pardoes 0,5 procent aan waarde. De euro noteerde bij het slot op Wall Street op 1,0660 dollar, tegen 1,0621 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.

Valutamanipulatie

Opmerkelijk is dat Trump tijdens het interview ook zei dat China zich niet schuldig maakt aan valutamanipulatie. Dat is een draai van honderdtachtig graden ten opzichte van beloftes die hij deed tijdens zijn verkiezingscampagne. Toen kondigde Trump aan dat hij China het label van valutamanipulator zou meegeven als onderdeel van een plan om de Chinese import te verminderen.