Als in de geavanceerde economieën, zoals de VS, de EU en Japan, private investeringen in onderzoek en ontwikkeling met 40 procent zouden toenemen, dan zouden die economieën op de lange termijn jaarlijks gemiddeld met 5 procent groeien.

Dat stelt topvrouw Christine Lagarde van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) woensdag in Brussel tijdens een lezing. Volgende week presenteert de organisatie op de IMF-voorjaarsvergadering in Washington nieuwe ramingen over de wereldwijde groei.

"Het goede nieuws is dat na zes jaar teleurstellende groei, de wereldeconomie momentum krijgt", zei Lagarde. Het slechte nieuws is volgens haar dat "het zwaard van protectionisme boven de internationale handel hangt".

Internationale handel

Ze hield een pleidooi voor internationale handel, "omdat bedrijven daardoor worden aangespoord om nieuwe technologieën te ontwikkelen". Innovatie en handel zijn volgens Lagarde nodig om de afgenomen productiviteit op te krikken.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) laat woensdag weten dat de wereldhandel dit jaar naar verwachting sterker zal groeien dan in 2016. Maar er is volgens de organisatie wel grote onzekerheid over de economische ontwikkelingen, vooral op politiek gebied.

De WTO rekent voorlopig op een groei van de internationale handel met 2,4 procent. Vorig jaar ging de wereldhandel met 1,3 procent omhoog. Dat was het zwakste jaar voor de mondiale handel sinds de financiële crisis. Voor 2018 wordt door de WTO een voorspelling gehanteerd van 2,1 tot 4 procent groei.

Protectionisme

Ook de WTO wijst op protectionistische maatregelen. De organisatie noemt hierbij geen landen, maar doelt onder meer op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

WTO-voorzitter Roberto Azevêdo uitte eerder kritiek op de plannen van Trump om hoge importheffingen op te leggen op bepaalde producten uit het buitenland.

Bankensector

Over de Europese Unie zei Lagarde woensdag dat de sanering van de banksector in Zuid-Europa prioriteit heeft. "Het percentage slechte leningen op de balansen van de Zuid-Europese banken en rare portfolio's zijn een last voor het economische potentieel en de investeringen".

De Française ontkende dat het IMF steeds meer eist van Griekenland, waarmee het fonds en de EU vorige week na anderhalf jaar onderhandelen een akkoord bereikten over het steunprogramma.

"Wij vragen niet om meer bezuinigingen maar om het implementeren van afspraken uit 2016." Het IMF verleent in het steunprogramma dat in 2018 afloopt wel technische, maar geen financiële bijstand.