De belangstelling voor openstaande vacatures van de Belastingdienst is groot, gemiddeld melden zich dertien kandidaten voor één positie.

Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes dinsdag. De fiscus is dit jaar op zoek naar 1.268 nieuwe medewerkers. Vorig jaar werden er al duizend externe nieuwe medewerkers aangetrokken. Ook de komende jaren verwacht de Belastingdienst veel nieuw personeel te werven.

Volgens de staatssecretaris zijn de eerste werknemers van dit jaar inmiddels aangenomen. Op dit moment staan er 306 vacatures open of worden binnen twee weken opengesteld. Een groot aantal staat alleen open voor kandidaten die al binnen de Rijksoverheid werkzaam zijn.

Onder vuur

Vorig jaar lag Wiebes onder vuur vanwege een vrijwillige vertrekregeling van de Belastingdienst. Er meldden zich veel meer werknemers voor de regeling dan was voorzien, waardoor deze aanzienlijk duurder uitpakte dan begroot.

De vertrekregeling was bedoeld om zo’n vijfduizend medewerkers vrijwillig op te laten stappen. In september vorig jaar hadden zich echter al ruim 7.000 mensen hiervoor aangemeld. Uiteindelijk maakten 5.000 medewerkers hier ook gebruik van. Onder hen ook werknemers die de fiscus liever niet zag vertrekken vanwege hun belangrijke ervaring.   

Tegelijkertijd was de fiscus op zoek naar vijftienhonderd nieuwe medewerkers, die kennis van moderne technologie met zich mee moesten brengen.