De veroordelingen in de fraude- en omkopingszaak rond het Rotterdamse Havenbedrijf blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het havenschandaal draaide om een overeenkomst tussen de voormalige directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Willem S. en ondernemer Joep van den N..

S. gaf tussen 2002 en 2004 op eigen houtje voor 180 miljoen euro aan bankgaranties voor leningen aan de RDM-bedrijven van Van den N..

Toen RDM die leningen niet kon terugbetalen, kwam aan het licht dat S. zijn boekje ver te buiten was gegaan. Bovendien zou Van den N. zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en faillissementsfraude.

Straf

Van den N. werd in 2015 in hoger beroep door het gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en een boete van 150.000 euro. Hij hoeft echter niet de cel in, de tachtig dagen onvoorwaardelijk zijn gelijk aan zijn voorarrest.

De ex-havendirecteur kreeg een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd en een boete van 75.000 euro. S. sloot eerder al een overeenkomst met het Openbaar Ministerie waarmee zijn veroordeling onherroepelijk werd.

In beroep

Zowel Van den N. als het OM ging tegen de eerdere veroordeling in cassatie bij de Hoge Raad. De zakenman vond dat hij onterecht werd beschuldigd van omkoping van S.. Het OM ging in beroep tegen de vrijspraak van Van den N. op enkele punten.

Zijn veroordeling is nu definitief. Dat geldt ook voor de veroordeling tot een maand voorwaardelijk voor de oud-controller van het Rotterdamse Havenbedrijf.

Vrijspraak

Van den N. ziet de uitspraak als ''definitieve vrijspraak voor alle zaken die rechtstreeks met de havenaffaire te maken hebben", zei hij. De punten waarop hij onherroepelijk is veroordeeld - de omkoping van S. en antedatering van contracten - staan volgens hem ''los van de eigenlijke zaak".

Hoewel hij de omkoping blijft bestrijden, noemde Van den N. de uitkomst ''een overwinning voor de rechtstaat" in een zaak ''die verder alleen verliezers kent". ''Ik ben het oneens met de punten waarop ik schuldig ben bevonden. Maar ik respecteer de uitkomst."