Medewerkers van distributiecentra van supermarktconcern Jumbo leggen dinsdag het werk neer. De actie leidt volgens vakbond FNV al snel tot lege schappen in de voor supermarkten belangrijke week voor Pasen.

''De winkels worden dus niet meer bevoorraad en dit zal snel merkbaar zijn. Wat ons betreft heeft Jumbo het aan zichzelf te wijten", zegt Grzegorz Graduszewski namens de bond.

Jumbo bestrijdt de beweringen van FNV. Volgens een woordvoerder zijn de gevolgen van de staking nauwelijks merkbaar en zijn lege schappen uitgesloten. “98 procent van de medewerkers van distributiecentra werkt nog gewoon door.”

De supermarktketen is verbaasd over de houding van FNV, die volgens Jumbo alleen om tafel wil als de garantie wordt gegeven dat Jumbo 100 procent aan de eisen tegemoetkomt. FNV zet in op een loonstijging van 2,5 procent en meer vaste banen voor tijdelijke krachten.

Jumbo maakte maandag bekend eenzijdig de lonen per april met 1,5 procent te verhogen. Volgens de woordvoerder is dat wat de supermarktketen op dit moment kan bieden. Voor eventuele verdere verhogingen is Jumbo afhankelijk van de cao-afspraken van concurrenten. “We moeten ook rekening houden met onze concurrentiepositie.”

De bonden liggen ook met Albert Heijn in de clinch over de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van distributiecentra.

Volgens FNV-onderhandelaar Özcan Colak bevinden de onderhandelingen zich daar ook in het ''actiestadium". Hij kon nog niet zeggen of en wanneer ook bij Albert Heijn het werk wordt neergelegd.