De prijzen voor agrarische grond zijn het afgelopen jaar gestegen. De gemiddelde prijs per hectare ligt op 57.900 euro. Dat is 5 procent meer dan in 2015.

Dat blijkt dinsdag uit jaarcijfers van makelaarsvereniging NVM en het Kadaster.

De prijzen in Flevoland zijn het hoogst. Daar wordt gemiddeld 100.000 euro per hectare betaald voor landbouwgrond.

Bouwland is het meest gewild. De vraag naar grasland steeg minder sterk. Reden daarvoor zou zijn dat de Nederlandse melkveehouderij een slecht jaar achter de rug heeft. Lage melkprijzen en onzekerheid door nieuwe mestwetgeving zouden daar debet aan zijn.

Ard Klijsen, voorzitter van NVM Agrarisch: "Met de fosfaatreductieregeling zal een aantal melkveehouderijen moeten inkrimpen of zelfs sluiten. Aan de andere kant is het zo, dat als melkveehouders wel kunnen uitbreiden en dus meer koeien gaan kopen, ze ook meer grond aankopen. Dit is het resultaat van het stelsel van grondgebonden groei. Daarom zie ik voor deze sector de nodige lichtpuntjes in 2017."

Het aantal grondtransacties is stabiel gebleven. Dat zou komen door de lage rente, waardoor ook investeerders grond kopen. De aankoop en verpachting van landbouwgronden zorgt voor een hoger rendement dan geld op een spaarrekening stallen, meldt de NVM.

Ook de markt voor woonboerderijen zit in de lift. Het aantal transacties neemt toe, de verkooptijden nemen af en de prijzen stijgen. Het niveau van voor de crisis is nog niet bereikt, maar de NVM verwacht dat de stijgende lijn door zal zetten.