Europa moet nog wat vooruitgang maken in het volgen van de eigen regels voor banken.

Dit zegt Yves Mersch, lid van het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), tegen persbureau Bloomberg.

Als Europa regels maakt, dan moet het zich ook houden aan die regels, aldus de ECB-bestuurder. "Dat respect voor de regels is een belangrijk element waar Europa nog een beetje vooruitgang in moet maken."

Mersch verwijst naar regelgeving voor banken die op omvallen staan. Na de financiële crisis zijn daar zogeheten 'bail-ins' voor opgesteld. Deze nieuwe regels moeten voorkomen dat vooral overheden bijdragen aan de redding van een bank.

Particulieren 

De Italiaanse overheid moest de regels onlangs toepassen bij Banca Monte dei Paschi di Siena en twee kleinere banken. De financiële instellingen kregen steun van de Italiaanse regering, maar investeerders droegen niet zoveel bij als voorgeschreven door de Europese regels.

De overheid van het Zuid-Europese land stond namelijk voor het dilemma datbijvoorbeeld bij Monte dei Paschi veel investeerders kleinere particulieren waren.

Volgens ECB-bestuurder Mersch is er nog steeds een proces gaande met de banken en is in de laatste maanden duidelijk geworden hoe complex de rol van de ECB is.