Plannen van de provincie Noord-Brabant om de veehouderij sneller duurzaam te maken, bedreigen het voortbestaan van mogelijk honderden bedrijven.

Vooral melkvee- en varkensbedrijven zullen sneller verdwijnen en een aantal boeren kan geen fatsoenlijk inkomen meer verdienen, aldus de eerste resultaten van onderzoek naar de effecten die vrijdag zijn gepresenteerd.

De provincie wil dat stallen al in 2020 moeten voldoen aan nieuwe, strengere milieu-eisen. Boeren die nieuwe stallen willen bouwen moeten eerst oude stallen slopen. Voor elke nieuwe vierkante meter stal moet 1,1 vierkante meter verdwijnen. De plannen staan ernstig ter discussie in de Brabantse politiek.

"De onderzoeksresultaten bevestigen onze verwachting dat de maatregelen duidelijk gevolgen zullen hebben op de veehouderijsector", reageerde D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings vrijdag.

Boerenorganisatie ZLTO zegt onmogelijk akkoord te kunnen gaan met de plannen. "Honderden veehouders zullen hun familiebedrijf moeten beëindigen. Van de veehouders die wel doorgaan komt tot 10 procent onder de armoedegrens terecht", reageerde bestuurslid Janus Scheepers.

Resultaten van onderzoek naar de effecten voor het milieu worden binnen enkele weken verwacht. Een eerste verkenning toonde al aan dat de stikstofuitstoot flink zal dalen en dat het prettiger zal worden om op het Brabantse platteland te wonen.