De EU-ministers van Financiën werken aan een gezamenlijke strategie om de hoeveelheid slechte leningen (npl’s) in de unie terug te dringen. Die is sinds de financiële crisis in 2007 tot een recordhoogte van een biljoen euro gestegen en bron van diepe zorg.

"Onrendabele en oninbare leningen drukken de winstgevendheid, beletten dat kapitaal elders ingezet kan worden en bedreigen de stabiliteit van de banksector”, zei de Maltese minister Edward Scicluna vrijdag na afloop van een vergadering over de npl's van de ministers. Malta heeft dit halfjaar het roterende EU-voorzitterschap. "Dit lost niet vanzelf op."

Gemiddeld in de EU-landen is het aandeel slechte leningen 5,4 procent. Griekenland en Cyprus staan met 47 procent elk bovenaan. In Italië is het 16 procent maar in absolute termen is het land nummer één.

Nog deze zomer buigen de ministers zich over de beleidsmogelijkheden om van dubieuze leningen af te komen. Volgens Scicluna moet onder meer de markt voor de handel in slechte leningen in de EU worden uitgebouwd.