AMSTERDAM - Ruim de helft van de werknemers in Nederland heeft de afgelopen twee jaar een reorganisatie in zijn bedrijf meegemaakt. Bij grote bedrijven en instellingen (5000 werknemers of meer) is 83 procent van het personeel geconfronteerd met ontslagrondes binnen de organisatie.

Dat blijkt uit het zogeheten Loonwijzeronderzoek van de vakcentrale FNV, de Universiteit van Amsterdam en internetbedrijf Ilse. "Over de hele linie zijn bedrijven flink op de schop genomen", aldus projectleidster P. Osse van de FNV zaterdag.

"Maar het meeste is in sectoren als het openbaar bestuur, de politie, sociale verzekeringen, nutsbedrijven, het bankwezen en andere financiële instellingen de bezem er doorheen gegaan."

In organisaties waar ontslagen worden verwacht, vrezen drie op de vier werknemers voor hun baan. Het zijn uiteindelijk de wat oudere medewerkers met een lage opleiding in grote bedrijven die het meest met reorganisaties te maken hebben. Vanaf veertig jaar begint een werknemer meer risico te lopen om werkloos te worden dan zijn jongere collega's.