De Eurogroep, de ministers van Financiën binnen de eurozone, kan leven met de uitleg die voorzitter Jeroen Dijsselbloem gaf over zijn controversiële uitspraak in een Duitse krant over drank en vrouwen.

Dijsselbloem heeft vrijdag voorafgaand aan de vergadering op eigen initiatief een korte verklaring gegeven over wat hij heeft gezegd en wat zijn boodschap was.

Daar waren verder geen vragen en opmerkingen over, meldt de woordvoerder van Dijsselbloem.

''Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om daarna om hulp te vragen", zei Dijsselbloem in een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Eurogroep-voorzitter bedoelde naar eigen zeggen niet meer dan dat begrotingsverplichtingen voor alle eurolanden gelden. Hij betreurt het dat mensen daar aanstoot aan hebben genomen en benadrukt dat hij niemand heeft willen beledigen.

Sneer

Met name de Zuid-Europese landen Italië, Spanje en Portugal zien dat juist wel als een sneer in hun richting vanwege hun ruime uitgavepatroon en de financiële hulp die zij vervolgens van de andere lidstaten nodig hadden toen de landen in de problemen kwamen tijdens de eurocrisis.

De Spaanse minister Luis de Guindos zei eerder op de ochtend nog dat Dijsselbloem iets uit heeft te leggen. Blijkbaar is de uitleg van de Eurogroep-voorzitter voldoende gebleken om de rel te sussen. Zijn termijn loopt officieel op 13 januari 2018 af.