Nederland wacht mogelijk een miljoenenboete van de Europese Unie (EU) omdat een richtlijn die de toegang en het verblijf van werknemers van buiten de EU voor seizoenswerk regelt, te laat wordt ingevoerd.

Daarvoor waarschuwt demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag.

De wijziging van de zogenoemde Wet arbeid vreemdelingen (Wav) had eigenlijk al voor 30 september 2016 in werking moeten treden.

Bovendien is de maatregel controversieel verklaard omdat de regering demissionair is. Daardoor loopt de invoering van deze richtlijn nog meer vertraging op omdat voorstellen in zo'n geval niet meer worden behandeld in de Eerste en Tweede Kamer.

Strenger

Omdat de Europese Commissie, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de EU, sinds kort strenger optreedt tegen lidstaten die richtlijnen te laat invoeren, loopt Nederland het risico op een boete van maximaal 3,74 miljoen euro, schrijft Asscher. Hij noemt langer uitstel dan ook "ongewenst".

Voor de praktijk heeft de invoering van de maatregel volgens Asscher overigens weinig effect, omdat er voldoende aanbod van seizoenarbeiders is. Er zijn bijna geen werknemers van buiten de EU die tijdelijk werk in Nederland hebben.