De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft een 65-jarige werknemer van Siemens Nederland aangehouden in Twente in een onderzoek naar bedrijfsspionage.

Dat bevestigt het bedrijf aan persbureau Reuters. Een woordvoerder voegde hieraan toe dat het onderzoek gericht is "op de werknemer en niet op Siemens als bedrijf".

De man wordt verdacht van schending van octrooirechten en schending van bedrijfsgeheimen, meldde het Openbaar Ministerie (OM) eerder op vrijdag. Het is in Nederland verboden om inbreuk te maken op octrooirechten.

De bagage, de woning en het kantoor van de verdachte zijn onderzocht. Onder meer zijn computer is in beslag genomen. De woonplaats van de man is niet bekendgemaakt.

De man heeft vermoedelijk tegen betaling technische informatie geleverd aan een Chinese concurrent. De werkgever deed hiervan aangifte. "Bij zijn aanhouding stond hij op het punt om naar China te reizen", zegt het OM.

Wanneer een werknemer beschermde bedrijfsinformatie verkoopt, maakt deze persoon inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van het bedrijf.

"Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het kan ook de positie van Nederland als kenniseconomie beschadigen", zegt het OM.