MOSKOU - Het Russische anti-monopoliebureau heeft zaterdag zijn fiat gegeven aan de overname door staatsoliebedrijf Rosneft van Yuganskneftegaz, het belangrijkste onderdeel van oliegigant Yukos. Dat heeft het Federale Anti-Monopoliebureau laten weten via persbureau Interfax.

Yuganskneftegaz (YNG) bezit 17 procent van Ruslands oliereserves. Rosneft maakte donderdag bekend dat het de BaikalFinansGroup had gekocht, een bedrijf dat eerder volslagen onverwacht op een veiling YNG had overgenomen.

Het Kremlin lijkt zijn greep op de olie- en gasindustrie in Rusland te verstevigen. De concerns Gazprom en Rosneft gaan straks op in een nieuw bedrijf waarover Moskou met 51 procent van de aandelen de zeggenschap heeft. Rosneft is al volledig in handen van de staat. Door deze week eigenaar te worden van YNG, het kroonjuweel van Yukos, verdubbelde het zijn capaciteit.

Om YNG onder te brengen bij Rosneft, is deze divisie door de autoriteiten losgeweekt uit Yukos. Moskou verkocht YNG omdat Yukos ruim 27,5 miljard dollar aan betalingsachterstanden bij de Russische fiscus zou hebben. Yukos vecht die verkoop aan.