Vleesverwerker Vion heeft in 2016 kunnen profiteren van een wereldwijd toegenomen vraag naar varkensvlees. 

Daardoor zaten ook de prijzen, die de laatste jaren flink onder druk hebben gestaan, weer in de lift. Dat meldde de onderneming vrijdag bij de publicatie van de jaarcijfers.

De omzet nam afgelopen jaar met een kleine 4 procent toe tot 4,75 miljard euro. Dat was te danken aan een combinatie van sterkere verkopen en hogere prijzen. De nettowinst ging omhoog van 22 miljoen naar 31 miljoen euro.

Over de winstgevendheid is topman Francis Kint nog niet tevreden. Maar Vion is volgens de Belg op de goede weg, mede dankzij de investeringen van de afgelopen jaren.

Vion heeft een lastige periode achter de rug waarin het kampte met de naweeën van een reeks schandalen rond de voedselkwaliteit. Ook enkele mislukte overnames zaten het vleesbedrijf dwars.

Mede door het mes te zetten in het aantal productielocaties zijn de resultaten verbeterd en wordt sinds 2015 weer winst gemaakt.

Investeren

De komende jaren wil Vion verder blijven investeren, onder meer in een nieuwe rundvleesslachterij in Leeuwarden. Daarvoor heeft het bedrijf met een consortium van vier banken afspraken gemaakt over een nieuwe kredietfaciliteit van 200 miljoen euro. Dat is 75 miljoen euro meer dan de lopende kredietlijn die in juni van dit jaar afloopt.

De afgelopen maanden heeft Vion verschillende financieringsopties onder de loep genomen. Uiteindelijk is niet gekozen voor een (gedeeltelijke) verkoop, waarmee eveneens nieuw kapitaal opgehaald had kunnen worden.

Het bedrijf blijft volledig in handen van NCB Ontwikkeling, de investeringsmaatschappij van de boerenorganisatie ZLTO.