NEW YORK - Beter dan verwachte macro-economische cijfers leverden Wall Street vrijdag niet meer op dan een verdeeld beeld. De Dow-Jonesindex steeg met 13,56 punten (0,15 procent) tot 9925,25 punten, maar de Nasdaq-beurs zakte met 16,27 punten (1 procent) tot ,65 punten.

Vrijdag werd bekend dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in mei op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd terecht is gekomen. Bovendien bleek de toename van de orderontvangst bij de Amerikaanse industrie in april de grootste te zijn sinds oktober vorig jaar.

Die cijfers gaven de beleggers hoop op betere bedrijfsresultaten. Deze hoop dreef de zorgen over buitenlandse politieke ontwikkelingen en nieuwe terreuraanslagen, die de aandelenkoersen eerder deze week alleen maar deden dalen, even naar de achtergrond.

Farmaconcerns

Verder deden geruchten de ronde dat de farmaconcerns GlaxoSMithKline en Bristol-Myers Squibb zouden fuseren. Een fusie levert naar marktaandeel het grootste farmaconcern ter wereld op. Een analist zei daarover dat er de laatste tijd vrijwel geen fusies meer zijn en dat het gerucht erop duidt dat er meer vertrouwen in de toekomst aan het ontstaan is.

Al met al gingen de koersen in het eerste deel van de handel omhoog. De beleggers durfden het toch niet echt aan en de grootste koersstijgingen verdwenen weer. Van een tijdelijke winst van meer dan 100 punten voor de Dow-Jonesindex bleef niet veel over.

De Nasdaq-beurs, waar veel technobedrijven staan genoteerd, kwam zelfs in de min te staan. Dat was onder meer te wijten aan een lagere winstraming door zakenbank CSFB voor Oracle. Een eerdere verhoging van de raming blijkt te vroeg te zijn, aldus de bank. Verder overwegt Moody's de schulden van Verizon lager in te schalen.

Euro

De euro stond tegen het einde van de handel in New York op ,6400 dollar, een niveau dat eerder deze week ook al was bereikt. Donderdag lag de koers op 0,9375 dollar.