Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ECT

FNV wil actie tegen controlebedrijven zeehavens

FNV wil acties op touw gaan zetten nu de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor controlebedrijven in de Nederlandse zeehavens zijn mislukt, meldt de vakbond donderdag. 
Door NU.nl, ANP

Hoe de acties er precies uit gaan zien is nog niet bekend. Voorlopig zal er alleen niet overgewerkt worden, maar vakbond FNV sluit werkonderbrekingen en stakingen voor later niet uit.

FNV stelde eerder een ultimatum aan werkgevers in de sector en eiste een loonsverhoging van drie keer 1,5 procent over de periode 2016 tot en met 2018. 

Volgens FNV-bestuurder Asmae Hajjari steunen vrijwel alle leden de koers. De onderhandelingen zijn volgens haar al zo'n 1,5 jaar aan de gang.

Kleine cao

Het gaat om een relatief kleine cao, voor zo'n 180 mensen, en niet overwerken lijkt op het eerste gezicht weinig impact te hebben.  Hajjari benadrukt echter dat controleurs van bedrijven als HD Cotterell, SGS Nederland en Henry Bath onder meer verspreid over de Rotterdamse haven actief zijn.

"Zeker in het weekend wordt er normaal veel overgewerkt dus dit betekent dat bepaalde controlewerkzaamheden niet zullen worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen schepen niet geladen of gelost worden en kan het zijn dat het productiesysteem bij een aantal bedrijven vertraging oploopt'', zegt ze.

Volgens Hajjari zijn de werknemers boos over de "starre houding'' van hun werkgevers in de onderhandelingen over loonafspraken en duurzame inzetbaarheid. FNV had daarom ook een ultimatum opgesteld, maar dat is vrijdag verlopen.

Verocog, vereniging van onafhankelijke controlebedrijven en graanfactors, was nog niet bereikbaar voor een reactie.


Lees meer over:

FNV

Aanbevolen artikelen