AMSTERDAM - De kartelwaakhond NMa heeft zijn goedkeuring gegeven aan de voorgenomen overname van automatiseerder PinkRoccade door branchegenoot Getronics. Dat heeft de NMa vrijdag bekendgemaakt.

Het gezamenlijke marktaandeel van de betrokken partijen op de verschillende markten die de NMa heeft onderzocht, maakt het ontstaan van een machtspositie niet aannemelijk, aldus de NMa. Er zijn andere grote en kleinere spelers actief, waardoor de concurrentie wordt gewaarborgd.

Voorkeur

Het bestuur van automatiseerder PinkRoccade laat zich liever inlijven door branchegenoot Getronics dan door Ordina omdat Ordina flink kleiner is dan PinkRoccade.

Analisten noemen dat als mogelijke reden voor de uitgesproken voorkeur voor Getronics, zo bleek vrijdag bij een rondgang. "Het is niet leuk om overgenomen te worden door een partij die twee keer zo klein is in omzet en personeel", aldus analist P. Olofsen van Effectenbank Stroeve.

"Ik kan me voorstellen dat dat enigszins gevoelig ligt en op de achtergrond een rol speelt." Ook Van Lanschot-analist Marc Kennis deelt deze mening. "Een veel kleiner bedrijf dat een grotere overneemt, is niet wenselijk", zo zei hij.

PinkRoccade heeft laten weten dat een combinatie met Getronics "in strategisch opzicht het juiste antwoord blijft op de huidige en toekomstige uitdagingen".

Geloofwaardig

Stroeve vindt de positie van de PinkRoccade-bestuursvoorzitter H. Bosma niet langer houdbaar en niet langer geloofwaardig. Bosma lijkt volgens de zakenbank niet bereid Ordina een boekenonderzoek toe te staan, ondanks het aanzienlijk hogere bod dan dat van Getronics.

Conflict

De positie van het bestuur van PinkRoccade is onder vuur komen te liggen, nu de commissarissen in het conflict moeten kiezen tussen aan de ene kant het bestuur en aan de andere kant de grootaandeelhouders (de Staat, ING Investment Management, Delta Lloyd Asset Management, Fortis ASR Verzekeringsgoep en Aegon Investment Management). De grootaandeelhouders willen dat Ordina net als Getronics een kijkje in de boeken moet kunnen nemen.

Donderdag liet Ordina weten bereid te zijn om zijn bod op PinkRoccade met 20 miljoen te verhogen naar 370 miljoen euro. Getronics heeft zijn eerdere bod verhoogd naar ongeveer 350 miljoen euro in contanten.