AMSTERDAM - De faillissementsaanvraag van KPNQwest was vrijdag het meest trieste nieuws op de Amsterdamse effectenbeurs, aldus een beurshandelaar. Vooral de snelheid waarmee de onderneming ten onder is gegaan is opvallend. In april kwamen de waarschuwingen. "Je kunt je afvragen of er voor die tijd geen fouten zijn gemaakt."


Bekijk video

In de middag werd het aandeel uit de handel gehaald op een koers van 31 eurocent. Dat was 3,3 procent hoger dan het slot van donderdag. Eerder op de dag stond de koers 20 procent hoger, nadat donderdag was gebleken dat KPNQwest na de surseance nog enige tijd lucht zou krijgen. Komende donderdag gaat het aandeel uit de AEX-index.

De Amsterdamse beurs eindigde de dag wel hoger, vooral door toedoen van de technologiefondsen. De AEX-index steeg met 3,27 punten (0,7 procent) tot 483,61 punten. De technologiefondsen gingen omhoog na de hogere sluiting van de Nasdaq-beurs op donderdag en de hogere opening van deze beurs op vrijdagmiddag.

KPN, grootaandeelhouder van KPNQwest, profiteerde mee van de stijging in de technohoek en was 4,3 procent hoger op 4,58 euro. Het fonds maakte zo een deel goed van het koersverlies van 4,4 procent van donderdag, toen het op de een na onderste plaats stond in de AEX.

ASML

ASML was vrijdag de grootste stijger met een koerswinst van 5,4 procent op 20,49 euro. Goede tweede was CMQ dat 5 procent won met een slotkoers van 2,10 euro. Philips profiteerde eveneens en ging met 3,1 procent naar boven tot 33,10 euro. Een deel van het grote verlies van 6,2 procent van donderdag was daarmee goedgemaakt.

MidKap

In de MidKap-index stond Laurus de hele dag in de schijnwerpers. Donderdag kort voor sluiting van de beurs werd bekend dat grootaandeelhouder E. Albada Jelgersma instemt met de overname van Laurus door het Franse Casino, tenzij zich een betere mogelijkheid voordoet. De koers liep toen al op, maar vrijdag ging het een stuk harder. Laurus eindigde op 1,38 euro en dat is dik 22 procent hoger dan de slotkoers van donderdag.

Gunstige macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, die over het consumentenvertrouwen en de fabrieksorders, gaven de koersen een duwtje in de rug. De FTSE klom 0,5 procent. Chipontwerper ARM was met een koerswinst van ruim 8 procent de grootste stijger op de beurs in Londen.

De DAX-index van de beurs in Frankfurt stond, met nog enkele uren handel te gaan, 1,4 procent in de plus. Softwareconcern SAP en Deutsche Telekom zijn het populairst.

In Parijs boekte de CAC-40-index een winstje van 0,3 procent. Hier waren mediaconcern Vivendi en telecomconcern Alcatel gewild. Deze fondsen stegen respectievelijk 4 procent en 4,5 procent in waarde.

Euro

Op de valutamarkten lijkt de dollar zich enigszins te herstellen. De euro nam ten opzichte van de dollar iets in waarde af en noteerde eind van de middag 0,9330 dollar tegen 0,9370 dollar donderdag. In pond sterling veranderde de Europese munt nauwelijks. De euro kostte 0,6380 pond. Een etmaal eerder noteerde de euro 0,6390 pond.