AkzoNobel heeft overeenstemming bereikt met de vakbonden over de verlenging van het sociaal plan tot eind 2019.

Dat melden het verf- en chemieconcern en vakbond FNV woensdag. Begin maart was er al een akkoord, maar daarbij ging het om een verlenging met één jaar. Op nadrukkelijk verzoek van de centrale ondernemingsraad en na druk vanuit de bonden is die termijn nu verlengd tot eind 2019.

Over de kwestie werd gesteggeld sinds eind vorig jaar duidelijk werd dat AkzoNobel het bestaande sociaal plan, dat per 1 januari afliep, niet wilde verlengen.

Het bedrijf wilde tornen aan de schadeloosstelling bij gedwongen ontslag en aan de begeleiding naar nieuw werk. Dat stuitte de bonden tegen de borst, omdat werknemers erbij zouden inschieten.

Overname

AkzoNobel probeert de afgelopen weken uit alle macht om een overname door het Amerikaanse PPG Industries te voorkomen. Daarbij werd tot twee keer toe een indicatief bod van de hand gewezen, maar PPG liet woensdag nog weten nog altijd in de overname te geloven.

"Onze leden bij Akzo vrezen banenverlies bij een eventuele overname. PPG staat bekend om zijn harde hand. De FNV is fel tegen overname van Akzo door PPG", zegt Erik de Vries, bestuurder FNV Procesindustrie.

"Ongeacht deze uitkomst hebben wij de directie van Akzo altijd gesteund in hun verzet daartegen. Het is niet meer dan logisch dat Akzo nu ook kiest voor een degelijke bescherming van zijn werknemers."

PPG

FNV heeft eveneens met PPG overeenstemming bereikt over het verlengen van het sociaal plan. Dit sociaal plan zou op 1 juli aflopen, maar wordt nu met anderhalf jaar verlengd.

Dit betekent dat de circa duizend werknemers van het Amerikaanse bedrijf in Nederland nog tot eind volgend jaar bescherming genieten bij eventueel banenverlies, meldt de vakbond woensdag.

Cao

De looptijd van het sociaal plan was oorspronkelijk gekoppeld aan die van de cao, die eveneens begin juli afloopt. De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen nog. Met de verlenging wordt voorkomen dat er tijdelijk geen sociaal plan is bij PPG.

Juist de komende jaren is zo'n financieel vangnet volgens FNV belangrijk, aangezien PPG branchegenoot AkzoNobel wil overnemen. De vakbond probeert te voorkomen dat daardoor werkgelegenheid verdwijnt, maar wil ook alvast goede afspraken op papier hebben staan voor als het toch zo ver komt.