De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over de Chinese interesse in de Amerikaanse maker van kernreactoren Westinghouse, die onlangs faillissement aanvroeg. 

Volgens bronnen rond de zaak is Washington bang dat nucleaire geheimen in Chinese handen vallen, als Westinghouse wordt overgenomen door investeerders uit dat land.

Volgens persbureau Bloomberg wordt daarom een Amerikaanse of een bevriende koper gezocht voor het bedrijf.

De onrust rond Westinghouse speelt in de hoogste regeringskringen zoals bij energieminister Rick Perry en minister van Financiën Steven Mnuchin, aldus de ingewijden. Zij zouden overleg hebben gevoerd over hoe voorkomen kan worden dat Chinese partijen aan de haal gaan met het bedrijf.

Toshiba

Het Japanse technologieconcern Toshiba vroeg eind maart faillissement aan voor Westinghouse, na enorme verliezen bij projecten.

Westinghouse zou vaak doelwit zijn geweest van Chinese spionagepraktijken. Washington zal vrijwel zeker een verbod uitspreken als er een bod vanuit China voor het bedrijf komt. Ook de Japanse overheid is tegen een verkoop aan een Chinese partij en zou dit duidelijk hebben gemaakt aan Toshiba.

De Amerikaanse overheid zou direct een belang kunnen nemen in het bedrijf, om zo controle te kunnen uitoefenen. Ongeveer de helft van alle kerninstallaties in de wereld is uitgerust met technologie van Westinghouse. Naar verluidt zal de kwestie rond Westinghouse worden besproken bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Donald Trump op diens buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida later deze week.