IJMUIDEN - Peter Jongenburger, topman van de Nederlandse vestiging van Corus in IJmuiden, is opgestapt als directievoorzitter. Dat is gebeurd op verzoek van de Corus Group, de in Londen gezetelde fusieconcern van het voormalige Hoogovens en British Steel.

Dat heeft Corus Nederland donderdag bekendgemaakt. Zowel de commissarissen van het Nederlandse deel als de ondernemingsraad hekelen dit besluit uit Londen. De commissarissen hebben er "met zorg en verontrusting" kennis van genomen. Zij geven geen steun aan dit Londense besluit.

De Ondernemingsraad ziet het opstappen niet anders dan een ontslag gedirigeerd vanuit Londen. "Het is de zoveelste Nederlandse manager die sinds de fusie het veld moet ruimen", aldus de OR.

Volgens de OR probeert Londen door Jongenburger weg te schuiven meer greep te krijgen op IJmuiden. De Board zou azen op een hogere bijdrage van het voormalige Hoogovens aan de concernfinanciën.

De OR noemt het onbegrijpelijk dat de Board deze stap neemt en de voorzitter van de directie ontslaat van een onderneming die de afgelopen vijf jaar voor de continuïteit van de Corus Groep als geheel heeft gezorgd. "Deze stap heeft grote negatieve gevolgen voor de onderlinge verhoudingen", waarschuwt de OR.

Ook volgens de commissarissen heeft Jongenburger de afgelopen jaren uitstekend gefunctioneerd en nadrukkelijk alle belangen meegewogen. Jongenburger is sinds de fusie van de twee concerns, in 1999, directeur geweest. Hij mag van Corus wel verantwoordelijk blijven voor de technische ontwikkeling bij de Nederlandse poot. Directielid Marjan Oudeman volgt hem voorlopig op.