AMSTERDAM - Er zwerft nog voor ruim 1 miljard euro aan guldens rond.

De Nederlande bevolking heeft nog steeds 633 miljoen euro aan guldenbiljetten en 503 miljoen euro aan guldenmunten niet ingewisseld. Dit heeft een woordvoerder van De Nederlansche Bank (DNB) donderdag gezegd.

Oude sok

Wat er met het geld is gebeurd, is moeilijk te zeggen. De DNB houdt er altijd rekening mee dat een percentage van uitgebracht geld niet terukomt. Mensen zijn het kwijtgeraakt en biljetten kunnen bij brand verloren zijn gegaan. Van de guldens zal ook nog wel een deel ergens in een oude sok of op zolder liggen. Er kan ook zwart geld bijzitten.

Met de gulden kan al jaren niet meer worden betaald, maar particulieren kunnen hem nog wel bij De Nederlandsche Bank inwisselen. Munten kunnen tot 1 januari 2007 worden ingewisseld voor euro's, biljetten tot 2032.

Afgelopen jaar is voor enkele tientallen miljoenen omgeruild. Een jaar geleden was nog voor 659 miljoen euro aan guldenbiljetten en 506 miljoen euro aan guldenmunten in omloop.

De DNB is ervan uitgegaan dat 130 miljoen euro aan guldens niet meer terugkomt. Dit is "versterfwinst" voor de bank en vorig jaar is 65 procent daarvan teruggegaan naar de staat. Dat leverde een meevaller op van 85 miljoen.

In 2007 maakt de bank een nieuwe raming van het bedrag dat niet meer terugkomt. Daarvan gaat dan 90 procent naar de staat.