Bij ING België kunnen vijftienhonderd werknemers van boven de 55 jaar aanspraak maken op een gunstige vertrekregeling.

De werknemers houden maandelijks 60 tot 80 procent van hun huidige loon tot aan de pensioenleeftijd. Ook behouden ze hun aanvullende pensioenbijdragen en het recht op loonsverhogingen, meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd dinsdag.

De werknemers moeten in of voor 1962 geboren zijn, en al minstens tien jaar in dienst zijn bij de bank. Ze mogen actief blijven op de arbeidsmarkt, zonder dat dit van invloed is op de hoogte van de uitkering.

Reorganisatie

De vertrekregeling komt zes maanden na de aankondiging van een grote reorganisatie bij ING. In totaal wil ING België tussen 2017 en 2021 ongeveer drieduizend banen schrappen. Dat komt neer op een derde van het personeelsbestand.

Het vertrek van de 55-plussers zou voor maximaal de helft van dat aantal verdwijnende banen zorgen. "Al blijft het afwachten hoeveel van de vijftienhonderd mensen die in aanmerking komen effectief zullen intekenen", aldus hr-directeur Ivo Pareyns in De Tijd.

Nederland

Veel oudere werknemers van ING Nederland hoopten hier op een soortgelijke regeling. Velen van hen benaderden daarvoor vakbond FNV, die hen moest teleurstellen. ''Het is vooral de Belgische overheid die een groot deel van die kosten van de vertrekregeling ophoest en niet zozeer ING", legde Gerard van Hees, bestuurder bij FNV uit.

"In Nederland is de VUT al jaren geleden afgeschaft. Een regeling als in België zou niet eens mogen vanwege leeftijdsdiscriminatie. Het is appels met peren vergelijken."

Sociaal plan

Evengoed is FNV met ING in overleg over een nieuw sociaal plan, omdat het huidige plan dit jaar afloopt. Daarbij wordt volgens FNV vooral ingezet op scholing en het minder inhuren van externe krachten.

In de huidige regeling krijgen ING-werknemers die boventallig worden verklaard, naast de WW-uitkering en de gangbare ontslagvergoeding, hulp bij het vinden van een nieuwe baan onder meer door coaching en scholing.

Daarbij mag van het netwerk van de bank gebruik worden gemaakt, meldt ING desgevraagd.