ZAANDAM - Ahold verkoopt zijn Amerikaanse supermarktketens BI-LO en Bruno's voor 660 miljoen dollar. De nieuwe eigenaar wordt een aan de Amerikaanse investeerder Lone Star Funds gelieerde onderneming. Dat heeft Ahold donderdag bekendgemaakt.

De twee ketens stonden al langer in de etalage. Beide onderdelen behouden hun schulden en andere verplichtingen. De nieuwe eigenaar neemt ze over. Voor een deel van de verplichtingen kan Ahold later nog aansprakelijk zijn. Het concern wil niet zeggen om welk bedrag dat eventueel gaat.

Ahold verwacht dat de transactie begin volgend jaar wordt afgerond. Bij de afronding zal Ahold 560 miljoen dollar van de opbrengst ontvangen en 100 miljoen dollar in depot plaatsen.

BI-LO en Bruno's zijn twee ketens in het zuidoosten van de Verenigde Staten met samen meer dan 450 winkels. De gecombineerde netto-omzet bedroeg vorig jaar 4,7 miljard euro.

Ahold kocht BI-LO in 1977 en Bruno's in 2001. Deze laatste keten alleen kostte toen 500 miljoen dollar. De prijs is lager dan analisten hadden verwacht. Die gingen uit van een bedrag tussen de 700 miljoen en 1 miljard dollar.

De verkoop is onderdeel van de strategie van het concern om de portefeuille beter op orde te brengen, de financiële positie te verbeteren en de schuldenlast terug te brengen. Ahold richt zich in de VS nu op de ketens Stop & Shop/Giant-Landover en Giant-Carlisle/Tops.

Een woordvoerder noemt de verkoopt een goede overeenkomst omdat de nieuwe eigenaar ook de schulden van beide onderdelen overneemt. "We mogen die schulden dus ook aftrekken van onze schuld. We komen zo goed op streek naar ons doel om per 2005 voor 2,5 miljard euro te desinvesteren. Met deze verkoop erbij is Ahold al voor ongeveer 2,3 miljard rond." Lone Star Funds is een niet-beursgenoteerde investeerder in het Texaanse Dallas. Het beheert wereldwijd voor ongeveer 13 miljard dollar.

In de VS en ook in Nederland lopen nog rechtszaken tegen Ahold. In Nederland wordt begin volgend jaar duidelijk of de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam onderzoekt of Ahold wanbeleid heeft gepleegd.

Ook in de VS loopt nog een procedure tegen het concern wegens de miljoenenfraude bij onder andere het Amerikaanse onderdeel US Foodservice, en met joint ventures.

Komend voorjaar wordt duidelijk wie bij Ahold beleggers aansprakelijk zullen stellen voor de financiële schade als gevolg van het boekhoudschandaal.