MOSKOU - Het Russische olieconcern Rosneft is eigenaar geworden van Yukanskneftegas, het productie-onderdeel van de oliemaatschappij Yukos dat zondag onder dwang van de Russische overheid werd geveild. Het Russische persbureau Interfax heeft dit woensdag meegedeeld.

Rosneft heeft volgens het persbureau alle aandelen overgenomen van Baikalfinansgroup, een onbekende onderneming die tot veler verrassing op de veiling de buit binnensleepte.

Rosneft heeft 100 procent van de aandelen Baikalfinansgroup gekocht, zo citeerde Interfax een woordvoerder van Rosneft.

Rosneft is onderdeel van het concern Gazprom, dat bij de veiling als favoriet gold, maar als enige andere bieder het nakijken had. De naam van de onderneming viel al eerder als een van de kandidaten voor het productiedeel van Yukos.

Baikalfinansgroup telde 9,35 miljard dollar neer voor Yukanskneftegaz, veel minder dan de waarde die aan de divisie wordt toegekend. De veiling was verordonneerd door de Russische overheid, die op die manier een deel van 26 miljard dollar aan achterstallige betalingen wilde binnenhalen.

Identiteit

Over de identiteit van Baikalfinansgroup is veel gespeculeerd. Nog steeds is niet duidelijk welke partijen er achter staan. Het zou de overheid zijn of een aan de overheid gelieerde onderneming. Rosneft-eigenaar Gasprom, dat nu indirect eigenaar is geworden van Yukanskneftegaz, is voor 30 procent eigendom van de Russische Staat.

De gedwongen veiling van het productieonderdeel was volgens velen politiek geïnspireerd. De inmiddels afgetreden topman van Yukos, Michail Chodorkovsky, zou te grote politiek ambities hebben.

Fraude

Chodorkovsky is enige tijd geleden gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking. President Poetin zou bovendien met de veiling een groter deel van de olieproductie in zijn land weer in staatshanden willen brengen.