Nederlandse exporteurs rekenen voor dit jaar in doorsnee op bijna 10 procent meer export dan vorig jaar. 

Daarmee blijft het vertrouwen van de branche hooggespannen, zo komt naar voren uit de jaarlijkse grote enquête van kredietverzekeraar Atradius en brancheorganisatie Evofenedex.

Afgelopen jaar gingen de exporteurs ook al uit van ongeveer een tiende meer uitvoer. Die verwachting werd evenwel niet waargemaakt, aangezien hun export volgens het rapport met slechts 6 procent aandikte.

"Ontwikkelingen als de Brexit en de verkiezing van president Donald Trump in de Verenigde Staten zorgen voor onrust op afzetmarkten", zo constateren de onderzoekers, die in totaal 5.800 exporteurs hebben ondervraagd.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië, vorig jaar nog een van de belangrijkste groeimarkten, staat in 2017 voor het eerst in de top vijf van landen waarvoor de grootste afname van de exportomzet wordt verwacht. Grootste tegenvallers zijn dit jaar verder waarschijnlijk de conflictstaten Oekraïne, Turkije en Egypte.

Met betrekking tot de VS blijft de stemming vooralsnog positief. Ook van Duitsland en Canada wordt weer relatief veel extra exportomzet verwacht.

CETA

Uit het onderzoek blijkt tevens dat vorig jaar voor het eerst minder dan 40 procent van de respondenten nieuwe markten heeft betreden.

Verder gaf een ruime meerderheid van de exporteurs aan veel heil te zien in het afsluiten van handelsakkoorden om de groei te blijven stimuleren. Zo is men positief over CETA, het nieuwe handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada.