AMSTERDAM - Het informatieconcern VNU heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 93 miljoen euro tegen 75 miljoen euro vorig jaar. Voor bijzondere posten kwam de winst uit op 201 miljoen euro, aldus VNU woensdag. Dat is beter dan de circa miljoen euro die analisten hadden verwacht.


Bekijk video

De omzet van het concern (38.000 werknemers) daalde van 2,39 miljard tot 2,16 miljard euro. Dit was het gevolg van het wegvallen van de consumententijdschriften, die VNU vorig jaar juli aan het Finse Sanoma verkocht. Daarmee veranderde VNU definitief van een traditionele uitgever in een verkoper van allerlei informatie.

Het best verliepen de activiteiten van VNU op het gebied van marketinginformatie en mediaonderzoek. Het concern heeft daar de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd om minder afhankelijk te worden van de conjunctuur. Om die reden werden tijdschriften als Libelle, Panorama en Margriet van de hand gedaan.

De economische neergang raakte vooral de divisie zakelijke informatie, maar volgens VNU daalde het bedrijfsresultaat minder sterk dan verwacht doordat een sterke terugval van de advertentie-inkomsten ten dele werd opgevangen door kostenbesparingen. Ook de uitgifte van gouden gidsen leverde minder op.