DEN HAAG - Een verbond van zeven organisaties roept de supermarkten op snel een einde te maken aan de prijzenoorlog. Die is steeds schadelijker voor consumenten, boeren, tuinders, dierwelzijn en milieu, vinden onder meer de Stichting Natuur en Milieu, LTO Nederland en de Dierenbescherming.

Door de prijzenconcurrentie tussen de supermarkten daalt de voedselkwaliteit en verschraalt het aanbod van levensmiddelen voor de consument, stellen de organisaties. Verder stijgen de prijzen van biologische producten, verdwijnen zelfstandige winkels in dorpen en woonwijken en draaien boeren, tuinders en fabrikanten met verlies.

Voedselveiligheid

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stoort zich aan de stelling dat door de prijzenslag producten minder veilig zouden zijn. "Aan voedselveiligheid en productiekwaliteit doen supermarkten geen concessies", aldus adjunct-directeur R. Roorde van de koepel van supermarkten.

Buitenland

Hij bestrijdt ook dat er geen oog meer is voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een beter bewijs dan een recent convenant tussen CBL, landbouworganisatie LTO en het ministerie van Landbouw om biologische waar een voorkeursbehandeling te geven, is er niet. Roorda stelt verder dat de Nederlandse landbouw vooral voor de wereldmarkt werkt. "Het inkomen van de Nederlandse agrosector wordt dan ook vooral bepaald door het buitenland."