AMSTERDAM - De luchtvaartmaatschappij Dutchbird heeft woensdag geen vluchten uitgevoerd en doet dat ook de rest van de week niet. Volgens bestuurder M. Rog van de vakbond De Unie hangt de toekomst van het bedrijf aan een zijden draadje.

Dutchbird bevestigde woensdag dat de drie Boeing 757's, waarmee het zijn vluchten naar zonbestemmingen als de Canarische Eilanden en Egypte uitvoert, in ieder geval tot en met vrijdag aan de grond blijven. Eigenaar Boeing heeft de toestellen aan de ketting gelegd. "Boeing wil zekerheden en geld", aldus een woordvoerder van Dutchbird.

Volgens de maatschappij zijn alle passagiers tot en met vrijdag ondergebracht bij Transavia en Martinair. De salarissen van de 250 werknemers over de maand december zijn uitbetaald.

Gesprek

Dutchbird is onder leiding van topman H. Prins in gesprek met "een aantal partijen" om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, aldus de woordvoerder. Hij wil niet speculeren over de kans van slagen.

Prins is de ex-directeur van Exel Aviation Group, die wordt verdacht van afpersing, witwaspraktijken en valsheid in geschrifte. Nadat hij vorige week vrijdag weer op vrije voeten was gekomen, benoemde hij zichzelf afgelopen maandag tot statutair directeur van Dutchbird.

Dutchbird werd vier weken geleden opgenomen in de Exel Aviation Group, waarvan de zakenman Eric de Vlieger grootaandeelhouder is en Prins toen nog directeur was. Vervolgens bleek dat Prins via zijn bedrijf LBF Zeeland de juridische eigenaar is van Dutchbird. "LBF Zeeland bezit alle aandelen", aldus de Dutchbird-woordvoerder.

Mogelijkheid

Volgens de zegsman onderzoekt Prins ook de mogelijkheid om Dutchbird alsnog te integreren met de Exel Aviation Group. Maar volgens woordvoerder D. Istha van Exel Aviation Group kan daar geen sprake van zijn. "Alle banden met Prins zijn doorgesneden", zei hij.

De behandeling van de faillissementsaanvraag van Air Exel, een ander onderdeel van Exel Aviation Group, is voorlopig van de baan. Schuldeisers, waaronder luchtvaartbedrijf Denim Air in Eindhoven, hadden faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Maastricht. De zaak is woensdagmorgen niet doorgegaan.

Rekening

Air Exel heeft bij Denim Air nog een rekening openstaan van circa 260.000 euro. Beide partijen zijn woensdag overeengekomen dat Air Exel een 'substantieel' deel van dat bedrag komende vrijdag overmaakt aan Denim. Het resterende bedrag wordt in termijnen betaald.

Financieel-directeur E. de Wild van Denim Air gaat er vanuit dat het geld er komt. Zoniet, dan zal de rechtbank in Maastricht zich op 5 januari alsnog over de faillissementsaanvraag van Air Exel buigen.

Exel Aviation Group maakte woensdag bekend dat Bart Drechsel tot interim-directeur is benoemd. Drechsel werkte onder meer bij KLM en het Indiase Jet Airways.