ING wil een vervuilende kolencentrale in Indonesië financieren. Dat meldt Greenpeace, dat erop wijst dat de Nederlandse bank zich onlangs nog na maatschappelijke druk terugtrok uit een ander omstreden energieproject.

Volgens Greenpeace gaat het om een nieuwe kolencentrale in Cirebon op het eiland Java, die weinig gebruikmaakt van moderne technieken om uitstoot te beperken.

De centrale komt naast een andere kolencentrale te staan. Die heeft volgens de milieuorganisatie sinds zijn ingebruikname in 2012 flinke problemen veroorzaakt voor lokale vissers, boeren en zoutwinners.

Bestaande afspraken

ING laat desgevraagd weten dat het sinds november 2015 geen nieuwe kolenmijnen en nieuwe kolencentrales meer financiert vanwege aangescherpt beleid op dat gebied.

Wel worden bestaande afspraken met klanten gehonoreerd en dat is met de centrale op Java ook het geval. "De bouw van dit soort projecten zijn lange trajecten, ING is hier sinds 2012 bij betrokken", aldus een woordvoerder van de bank. 

Dakota-oliepijplijn

ING trok zich vorige maand na flinke ophef als financier terug uit de omstreden Amerikaanse Dakota-oliepijplijn. De pijpleiding is omstreden, omdat de rechten van een Indianenstam die in het gebied leeft geschonden worden. Ook wordt gevreesd voor milieuschade.

Volgens de woordvoerder besloot ING in het geval van Dakota de lening te verkopen, omdat nieuwe informatie aan het licht was gekomen over praktijken die niet stroken met het beleid van de bank. ''Dat is in het geval van Cirebon II niet zo."