AMSTERDAM - Er komt voorlopig geen verhoging van de accijns op lpg. Wel moeten opslag, transport en tanken van de brandstof in 2007 een stuk veiliger worden, anders krijgen de 260 duizend lpg-rijders in Nederland alsnog een accijnsverhoging van 1 á 2 procent te verwerken.

Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een nog vertrouwelijk stuk over de zogenoemde ketenstudies naar gevaarlijke stoffen waarmee het kabinet woensdag naar buiten komt.

Een van de uitkomsten van de studie is dat de lpg-branche op vrijwillige basis de veiligheid tijdens het transport en de opslag van lpg moet vergroten. Als de veiligheid niet voldoende wordt verbeterd, zal staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu over gaan op wettelijke mogelijkheden om de veiligheid te vergroten. De lpg-sector heeft tot 1 juni volgend jaar om orde op zaken te stellen.

Volgens de aangescherpte regels mogen zich geen huizen, scholen of ziekenhuizen binnen 25 meter van de lpg-vulpunten bevinden. Tot 2007 zullen daardoor in totaal 178 lpg-stations gesloten worden. Voor nog eens honderd andere stations moet een andere locatie gevonden worden.