AMSTERDAM - Het warenhuizenconcern Vendex KBB, moederbedrijf van onder meer V&D en de Bijenkorf, heeft in de eerste helft van het boekjaar 2002 een 2,8 procent hogere omzet geboekt.

Dat heeft Vendex woensdag bekendgemaakt. De totale netto-concernomzet bedroeg 2,4 miljard euro. Het snel verslechterende economisch klimaat had in het tweede kwartaal een negatieve invloed op het omzetverloop. Het concern wijt dit aan het dalende consumentenvertrouwen in Europa.

Bij de zeventig V&D's zakte de halfjaaromzet zelfs met 3,6 procent tot 396 miljoen euro. V&D is bezig oude voorraden op te ruimen. Drie warenhuizen zullen vanaf september als outlet-store worden ingericht.

Ook de omzetgroei van de Bijenkorf viel halverwege het voorjaar sterk terug. Na een omztstijging van 11 procent in het eerste kwartaal volgde een groei van 4 procent in het tweede kwartaal, tot een totaal van 173 miljoen euro.

HEMA

HEMA deed het volgens Vendex uitstekend met een omzetstijging van 4,8 procent tot 438 miljoen euro, met name door groei in België.

Wat betreft speciaalzaken (Praxis, Hunkemöller, M&S Mode) noteerde Vendex een omzetgroei van 5,4 procent tot 1 miljard euro. Ook hier viel de omzetgroei in het tweede kwartaal terug.