AMERSFOORT - Huiseigenaren betalen volgend jaar gemiddeld 13 procent meer aan lokale woonlasten. Dat is een verdubbeling van de woonlastenstijging van het afgelopen jaar. Dit blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder vijftig gemeenten.

Volgens de belangenvereniging, die de resultaten dinsdag bekendmaakte, komt het gemiddelde lokale woonlastenniveau daarmee op 735 euro op jaarbasis.

De lastenstijging voor meerpersoonshuishoudens komt voor 6,9 procent voor rekening van de onroerendzaakbelasting (OZB). Een belangrijke lastenverhoger is verder het verdwijnen van de zogenoemde Zalmsnip, aldus Eigen Huis.

De belangenvereniging van huiseigenaren vindt dat de maat vol is en roept de landelijke overheid op om in te grijpen. Wetsvoorstellen die een dempend effect kunnen hebben op de hoge, jaarlijkse terugkerende stijging, moeten snel worden ingevoerd, aldus Eigen Huis.

Volgens Eigen Huis valt het de burgers niet meer uit te leggen dat de lokale woonlasten fors moeten stijgen, terwijl zij er tegelijkertijd minder voor terugkrijgen. "In veel gemeenten worden voorzieningen als een bibliotheek, zwembad of sportvoorziening teruggeschroefd of zelfs duurder gemaakt."

Uitschieters in de steekproef zijn Nederweert, Lisse en Uden, waar de lokale woonlasten respectievelijk met 20 procent, 16,4 procent en 16,2 procent stijgen.