Gemeenten in de regio Twente overwegen afvalbedrijf Twence van de hand te doen. Het bedrijf verbrandt de inhoud van alle kliko's in de regio.

De Twentse politiek is verdeeld, meldt Trouw zaterdag. De voorstanders van de verkoop vinden dat Twence een te groot deel van het afval uit gebieden buiten de regio haalt.

Zij vinden dat het bedrijf daarmee haar oorspronkelijke doel mist: Twents afval verwerken. Daardoor zou Twence volgens hen geen nutsbedrijf meer zijn. Twence heeft veertien Twentse gemeenten en het Gelderse Berkelland als aandeelhouder.

Privatisering

Bovendien zou een privatisering van het bedrijf de aandeelhouders miljoenen opleveren. Dat geld zou bijvoorbeeld de stad Almelo, die onder curatele staat van de provincie, goed kunnen gebruiken.

Bij een privatisering zal Twence dezelfde richting op gaan als branchegenoten AVR en Attero, voorheen Essent Milieu. Deze privatiseringen ontvingen kritiek, onder meer omdat de gemeenten hierdoor achteraf een hoge rekening gepresenteerd kregen van een nieuwe koper.

Duurzame energie

Ook zou de regio volgens de tegenstanders met Twence een belangrijke schakel in de productie van duurzame energie kwijtraken.

De verkoop wordt in gang gezet als een tweederdemeerderheid van de aandeelhouders op 20 april instemt tijdens de aandeelhoudersvergadering.