AMSTERDAM - De macht van grootaandeelhouder E. Albada Jelgersma van Laurus reikt ver. Donderdag maakte hij bekend dat hij niet zal dwarsliggen bij de overname door het Franse Casino van het noodlijdende supermarktconcern. Vrijdag doken beleggers volop op het aandeel dat staat genoteerd in de MidKap van de effectenbeurs in Amsterdam. Ze stuwden het fonds met 23 eurocent of 20 procent omhoog naar een koers van 1,36 euro.

Bekijk video

Daarmee fonkelde Laurus op een verder vrij vlakke beurs. De AEX stond aan het eind van de ochtend op een kleine winst van 1,77 punten (0,4 procent) op 482,11. Die winst stak magertjes af bij collegabeurzen in Europa. Die lieten grotere winsten zien. Frankfurt pakte ruim 1 procent, Parijs bijna 0,9 procent en Londen ,8 procent.

KPNQwest

KPNQwest won ook flink, hoewel het concern op sterven na dood lijkt. De kabelaar onderhandelt met de rug tegen de muur met overnamekandidaten, waardoor het rijke bezit in de grond voor een appel en een ei van eigenaar wisselt. Het feit dat KPNQwest nog even lucht heeft, zorgde voor een sprong vooruit van het aandeel met 20 procent op 36 eurocent.

De winst waarmee de Amerikaanse Nasdaq-beurs donderdag de deur sloot, zorgde ook op het Damrak voor positionering van de technologie aan de bovenkant van de index. ASML won 3,7 procent op ,16 euro, CMG 3 procent op 2,06, KPN bijna 3 procent op 4,52 en Philips 2 procent op 32,74 euro.

Fortis

Het goed presterende Fortis boekte verlies. Maar dat had te maken met de uitkering van dividend. Die zorgde ervoor dat Fortis ,25 procent inleverde op 24,24 euro.

Op de overige beurzen in Europa deed de technologiesector het ook goed. SAP was een van de grootste stijgers in Frankfurt, in Parijs waren dat Alcatel en Cap Gemini. Het mediaconcern Vivendi Universal klom 4,4 procent door de hoop bij beleggers dat het toch zijn schulden terugbrengt met de verkoop van belangen in de nutssector. In Londen ontpopte chipontwerper ARM zich als winnaar.

Het aandeel werd 'omhooggepraat' door zakenbank Goldman Sachs. Echt spectaculair was het allemaal niet. Vele beleggers wachtten liever op Amerikaanse macro-economische cijfers, die later op de dag naar buiten komen. Ook het WK voetbal, dat in de middag aanvangt, hield de gemoederen bezig op de verder tamme beursvloeren.

Euro

De euro stond rond het middaguur op 0,9380 dollar tegen 0,9370 eerder op de ochtend. In pond sterling kostte de munteenheid 0,6395 pond. Dat was 0,6385 pond.