Algemeen directeur Guido van Nispen vertrekt per 1 juli bij persbureau ANP. Hij zou "in goede harmonie" uit dienst gaan.

Op 31 maart draagt hij zijn taken al over aan de nieuwe directie, maakt het persbureau vrijdag bekend. Ook de raad van commissarissen legt de taken neer.

Van Nispen was zeven jaar in verschillende functies werkzaam bij ANP. Volgens een persverklaring vindt hij het nu "tijd voor een nieuwe uitdaging".

Trots

Van Nispen stelt in een persverklaring dat ANP een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het brengen van feitelijk nieuws. "Daar ben ik erg trots op en dat ambacht wordt met de dag belangrijker", aldus van Nipsen.

Naar eigen zeggen is zijn klus geklaard nu ANP "in rustig vaarwater is gekomen, met name doordat de contracten met mediabedrijven zijn heronderhandeld en vastgelegd voor meerdere jaren".

"Een goed en gepast moment om het stokje over te dragen. Ik dank alle medewerkers en partners voor de geweldige samenwerking en wens het ANP alle goeds voor de toekomst", aldus Van Nispen

ANP stelt dat hij in de afgelopen jaren heeft geholpen met professionaliseren en moderniseren. Het bedrijf wil nu onder een nieuwe leiding een volgende fase in voor het ontwikkelen van een strategie voor verdere groei.

Samenwerking

"Wij respecteren de beslissing van Guido van Nispen, met wie we de afgelopen jaren een bijzonder goede samenwerking mochten hebben. We danken hem zeer voor de belangrijke stappen die hij met het ANP in die jaren heeft gezet", reageert Rijkman Groenink, de voorzitter van de raad van commissarissen.

"Op feiten gebaseerde nieuwsvoorziening is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Dat staat als een huis. In een nog steeds uitdagende, consoliderende nieuwsmarkt is Van Nispen erin geslaagd een stevig financieel fundament onder het ANP te leggen."

Niet geschikt

Vorig jaar meldde RTL Nieuws op basis van bronnen dat Van Nispen in 2017 zou moeten vertrekken. De bronnen meenden dat de raad van commissarissen Van Nispen niet geschikt vindt om het bedrijf nog langer te leiden.

De nieuwe directie bestaat uit zakelijk directeur Martijn Bennis en mediadirecteur Marcel van Lingen. ANP prijst de kennis van de markt en jarenlange ervaring van Van Lingen als hoofdredacteur. Bennis heeft eveneens journalistieke ervaring en kennis van ondernemerschap.

Van Lingen is op dit moment nog hoofdredacteur bij ANP. Aangezien Van Lingen mediadirecteur wordt, krijgt de redactie een nieuwe hoofdredacteur.