Stedin neemt netwerkbedrijf van Zeeuws energieconcern DELTA over

Netbeheerder Stedin neemt het netwerkbedrijf van het Zeeuwse energieconcern DELTA over. Stedin maakt vrijdagmiddag bekend ongeveer 450 miljoen euro te betalen voor het onderdeel Enduris.

Het financieel geplaagde DELTA moest zijn financieel gezonde netwerkbedrijf Enduris afstoten om uit de problemen te komen.

Het kabinet en de aandeelhouders kwamen eind vorig jaar tot de conclusie dat dat de enige optie zou zijn. Bovendien is DELTA wettelijk verplicht om zijn netwerk- en energieactiviteiten op te splitsen.

Borssele

DELTA is mede-eigenaar van de noodlijdende kerncentrale in Borssele. De verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen zou voldoende moeten opleveren om de slechte financiële positie het hoofd te kunnen bieden, maar ook om de nucleaire veiligheid te borgen.

Stedin garandeert dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan bij DELTA tot en met 2021, zo benadrukt een woordvoerder. ,,We gaan op termijn wel kijken hoe dingen slimmer kunnen."

Klanten

De contracten van de klanten van Enduris worden ook gewoon gerespecteerd, benadrukt de zegsman. Wel worden de tarieven ieder jaar opnieuw vastgesteld en kunnen er voor hen dus dingen wijzigen aan het einde van de looptijd van hun contract.

Stedin is als netbeheerder al verantwoordelijk voor de energiesystemen in Utrecht, grote delen van Zuid-Holland en enkele regio's in Noord-Holland, Friesland en Limburg. Daar komt het Zeeuwse net van DELTA nu bij.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie