AMSTERDAM - De elektriciteitsnota's van mensen die hun huis met kerstversiering uitdossen zullen deze maand zo'n vijftien tot twintig euro hoger zijn dan gebruikelijk. Mensen die een paar lichtjes alleen niet genoeg vinden en overgaan tot het stevige verlichtingswerk, moeten zelfs rekenen op dertig of veertig euro meer op de stroomnota. Dat heeft energiebedrijf Essent berekend, aldus Algemeen Dagblad.

"Buitengevels worden steeds vaker versierd. Sommige mensen zetten zelfs complete arrensleeën in de tuin. Of kerstmannen die kunnen bewegen en zingen", aldus een woordvoerder van Essent in de krant. "Als iedereen zijn kerstversiering zou wegdoen, kun je bij wijze van spreken een energiecentrale uitzetten."

Een bescheiden huishouden met een kerstboom, kerstster en eenvoudige buitenverlichting betaalt zo'n elf euro extra aan stroom. Mensen die dat kinderspel vinden en bijvoorbeeld kerstmannen omlijst met lichtslang in hun tuin plaatsen en de buitengevel met lichtjes behangen zijn liefst 62 euro extra kwijt.

Essent houdt met inkopen en opwekken van stroom rekening met de 'kerstboompiek': die is volgens de stroomleverancier vanaf sinterklaas elke dag rond 17 uur, als heel Nederland de kerstboom aansteekt.