ZOEETERMEER - Eentiende van de nieuwe bedrijfjes in het midden- en kleinbedrijf, krijgt bij zijn start steun van zijn oude werkgever. Deze zogeheten spin-offs doen het over het algemeen beter dan andere ondernemers en zijn een stuk vernieuwender.

Tot die conclusie komt onderzoeksbureau EIM na ondervraging van bijna vierhonderd ondernemers, starters en hun 'moederbedrijven'. Jaarlijks beginnen naar schatting 6000 tot 7000 vertrekkende werknemers met steun van een bestaand bedrijf een eigen onafhankelijke onderneming, meldden de onderzoekers vrijdag. Dat is volgens het EIM zo'n 10 procent van alle starters in het MKB.

De financiële steun die de moeders meegeven is overigens beperkt. Slechts een kwart van de startende bedrijfjes krijgt een zak geld mee. Verder bestaat de steun vooral uit het toespelen van opdrachten of het delen van expertise.

Wellicht is dit een reden dat de nieuwe bedrijfjes ook succesvoller zijn dan hun zelfstandig begonnen collega's. Ruim de helft kwam met een nieuw product op de markt. Vier van de tien zeiden bovendien in 2000 een sterke groei te hebben meegemaakt. Bij andere MKB-bedrijven was dat 20 procent, aldus het EIM. Spin-offs die lang door hun oude baas worden ondersteund lijken het volgens het onderzoek echter minder goed te doen.

Van alle Nederlandse kleine en middelgrote bedrijven is tussen de 5 en 8 procent gestart met steun van het bedrijf waar de ondernemer eerder zelf werkte.