Kinderopvangbedrijf Smallsteps had oud-werknemers van het failliet verklaarde Estro bij een doorstart in 2014 niet zomaar aan de kant mogen zetten. Dat adviseert de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het bankroet van Estro en de doorstart onder de naam Smallsteps werden destijds in één dag beklonken. 2.600 werknemers gingen mee naar Smallsteps en ruim duizend mensen verloren hun baan. FNV stapte vervolgens met vier ontslagen medewerkers naar de rechter.

Het gaat in de zaak om de vraag of arbeidsvoorwaarden en dienstverbanden voortgezet moeten worden bij het zogeheten pre-pack of flitsfaillissement. Deze vorm van faillissementen is specifiek gericht op het redden van de onderneming of de nog levensvatbare onderdelen daarvan. 

Bescherming

Volgens de advocaat-generaal, een belangrijke adviseur van het Hof, is daarom sprake van een 'overgang van onderneming' waardoor de bescherming van werknemers in stand blijft.

Als het aan FNV ligt, heeft een groot deel van de gedupeerden recht op een vergoeding. In sommige gevallen kan dit een paar jaar doorbetaling van loon, plus een nieuwe indiensttreding betekenen.

Nederland

Zover is het echter nog niet. Als het Hof het advies van de advocaat-generaal overneemt, moet de rechter in Nederland de zaak nog verder beoordelen.

Daarbij is het onder meer de vraag of de Nederlandse wet op dit punt wel volgens de Europese richtlijnen is uit te leggen.

Smallsteps was woensdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.