De Amerikaanse bank Wells Fargo schikt voor 110 miljoen dollar (ruim 100 miljoen euro) met klanten, nadat werknemers van het bedrijf twee miljoen nepaccounts aanmaakten. Klanten werden hierdoor opgezadeld met extra accounts en kosten waarvan ze niets wisten.

Wells Fargo hoopt hiermee te schikken in elf zogeheten class-action-zaken. Daarbij proberen mensen collectief een schadevergoeding te krijgen van het bedrijf.

De bank schikte eerder al met toezichthouders voor ruim 185 miljoen dollar. Ook werden klanten gecompenseerd voor eventuele schade. Het schandaal leidde tot het ontslag van 5.300 werknemers en het opstappen van topman John Stumpf.

Werknemers van de bank creëerden nepaccounts voor klanten om zo te voldoen aan de hoge prestatiedruk voor het behalen van verkoopdoelstellingen van het bedrijf. Wells Fargo vertelde aan haar personeel dat een gemiddeld huishouden zes financiële diensten afnam, maar dit zij dit moesten zien te verhogen naar acht producten.

Inmiddels heeft Wells Fargo het beleid rondom de verkoopquota afgeschaft. De bank ligt nog wel onder het vergrootglas van de autoriteiten.