Een meerderheid van bedrijven in de financiële sector heeft moeite met het aantrekken van vrouwelijk personeel.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van advieskantoor PwC.

Ruim drie kwart van de financiële instellingen probeert actief vrouwen te werven, maar van deze groep ziet maar 36 procent het aantal vrouwelijke sollicitanten toenemen.

En slechts een kwart van de bedrijven lukt het om uiteindelijk ervaren vrouwen aan te trekken. "Ondanks grote inspanningen, boekt de financiële sector weinig vooruitgang in het aannemen van vrouwelijk talent", aldus PwC.

Niet voldoende

"De resultaten van ons onderzoek geven nog weinig reden tot optimisme", stelt PwC-partner Robert Charlier. Hij benadrukt dat voor het onderzoek is gesproken met 276 werknemers en 55 werkgeversvertegenwoordigers.

"Als je dan constateert dat het aantal vrouwelijke sollicitanten slechts bij 36 procent van de bedrijven toeneemt, ondanks de inzet van specifieke wervingscampagnes, is dat nog niet voldoende."

Diversiteit

Charlier ziet in de onderzoeksresultaten dat diversiteit en een inclusieve bedrijfscultuur voor vrouwen belangrijke voorwaarden zijn om een baan in de financiële sector te nemen.

"Vrouwelijke sollicitanten vragen nadrukkelijk naar die kernwaarden. Zo'n 70 procent kijkt bijvoorbeeld naar de diversiteit van het managementteam", zegt Charlier.

Carrièrekansen

Ook zou blijken dat vrouwen die wel in de financiële sector gaan werken relatief vaker een passende vergoeding verwachten en carrièrekansen zoeken dan vrouwen die voor andere sectoren kiezen. 

Ook blijken vrouwen in de financiële sector relatief vaker dan mannen bereid om te onderhandelen over het salaris. Dit geldt voor 60 procent van de vrouwen, tegen 52 procent van de mannen.

Ook maken vrouwen (36 procent) vaker dan mannen (32 procent) afspraken over een eventuele salarisverhoging.